WelkLidwoord 1 jaar jong!

De of het huur, ik kwam er maar niet uit. Google leverde mij niet direct het resultaat op voor mijn probleem en zo begon ik een jaar geleden met WelkLidwoord. Ik bedacht me dat niet alleen ik een probleem met lidwoorden heb en dus besloot ik een website te maken, die goed te vinden is in Google wat betreft lidwoorden.

In een weekend tijd haalde ik een woordenlijst van het internet en begon ik met bouwen. Ik had zo’n 180.000 woorden in een database staan, waar nog geen lidwoord aan gekoppeld was. Ik las de regels van lidwoorden en ik begon te programmeren. Alle woorden eindigend op “je” zijn het woorden, en zo zijn er meer van dat soort regels.  Ik schakelde hulp in van mijn vriendin, moeder en een studente en zij keken ook woorden na. De populairste woorden die nog geen lidwoord hadden werd als eerste gecheckt.

Ik ging online en haalde per dag ongeveer 17 bezoekers, het was niet veel maar ik was nog geen maand bezig. Ik had nog nooit een iPhone-app of een Android-app gebouwd en dit leek mij een perfecte gelegenheid. In een weekend tijd had ik de basis af voor de eerste versie. Niet veel later publiceerde ik hem naar de App Store van Apple en Google en kon het downloaden beginnen.

Het Dagblad van Het Noorden belde mij voor een interview over de website en app. Het leverde mij meer bezoekers op gedurende de dagen rond de uitgave van de krant. Inmiddels zat ik op 100 bezoeken per dag.

In het nieuwe jaar schoten de bezoekersaantallen elke week omhoog. Google had mijn site nu goed geïndexeerd en ik mocht op werkdagen rond de 200 bezoeken per dag verwelkomen. Super veel! (toen).

Nu zijn we een jaar verder, de website is gegroeid heeft een lidwoord-oefenfunctie. Gisteren en ook 2 september mocht ik ruim 3.200 bezoekers verwelkomen. Zij bewandelden samen ruim 9.000 pagina’s en dat op 1 dag.  Op werkdagen wordt de site goed bezocht door mensen die Nederlands willen leren, door scholieren maar ook door mensen met een baan.

Op 1 september werd ook nog eens bekend dat WelkLidwoord genomineerd is voor Website van het Jaar in de categorie Educatie & Opleiding. Ik sta in hetzelfde rijtje als: BeterSpellen, WikiPedia en Universiteit Utrecht. Een hele eer. Vanaf 29 september kan er gestemd worden, maar een nominatie is al echt te gék.

Dat mijn Nederlands niet al te goed is komt mij soms goed uit.